tirsdag 12. mars 2013

Patrick, Irlands apostel

Patrick ble født inn i en velstående kristen familie i England, antakelig i år 387. Han hadde mer uflaks enn normalt - da han som sekstenåring ble tatt til fange av sjørøvere og solgt som slave til Irland. Mens Patrick var slave ble hans tro styrket og han ba mye.  Men etter seks år klarte han til slutt å rømme fra slaveriet og komme seg tilbake til hjemlandet.
 
Noen år etter at han kom tilbake til England hadde Patrick en visjon: Han så en mann kom mot ham og ga ham et brev som hadde tittelen «Irenes røst». Da Patrick begynte å lese brevet, kunne han faktisk høre irer som snakket til ham. De ba ham inntrengende om å komme tilbake til Irland for å være sammen med dem.
 
Han besluttet seg derfor for å dra tilbake til sine tidligere «eiere» - for å forkynne evangeliet for dem. Det vakte ikke liten oppstand da den tidligere slaven vendte tilbake av egen fri vilje! Patrick sine opplevelser etter han kom tilbake til Irland, står ikke tilbake for det man kan lese i dagens fantasyromaner, inklusive maktdemonstrasjoner i møte med lokale druider. To brev skrevet av Patrick selv har overlevd helt til vår tid og de forteller om hans opplevelser i Irland. Men ut over dette ble det også skrevet mange historier om ham i etterkant - og det er ikke alltid like lett å skille fakta fra overdrivelser.
 
Men én ting er sikkert: Patricks selvoppforende arbeid ga frukter. I løpet av 400-tallet ble det etablert en rekke kristne menigheter i dette inntil da helt «hedenske» Irland. Disse keltiske menighetene ekspanderte etterhvert til andre land og etablerte flere velkjente klostre, slik som på Lindisfarne og Iona. Derfra ble det sendt misjonærer over hele Nord-Europa, inkludert de første kjente kristne misjonærer til Norge.
 
Patrick feires i dag som Irlands skytshelgen. Hans minnedag 17. mars regnes som Irlands nasjonaldag og er kjent som «St. Patrick’s Day»

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar